25 Tem 2012

'Operasyon hatası' ölüler

11 Eylül’den sonra startı verilen ‘terörle mücadele’ ile birlikte İnsansız Hava Araçları (İHA) da bu savaşın temel silah teknolojisine dönüştü. İHA’lar önceleri daha çok keşif amaçlı kullanılırken, silahlı modellere rağbet arttıkça artıyor. Özellikle ABD, olay yerinden çok uzakta bir ofiste bir düğmeye basarak Afganistan ve Pakistan’da insanları havadan bombalamaktan pek bir keyif alıyor anlaşılan. Öyle ki ülkede silahlı İHA’lara karşı ciddi bir muhalefet olmasına ve hukukçular, bu hava saldırıların uluslararası hukuk ihlali olduğunu vurgulamasına rağmen, son 8 yılda sırf Pakistan’da İHA’larla 300’ü aşkın hava saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırılarda en az 3 bin insan katledildi. Saldırılarda öldürülenlerin en az dörtte birinin sivil olduğu belirtiliyor ancak bu rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Kayıtlara göre Pakistan’daki saldırılarda 164 de çocuk öldürüldü. Tıpkı Roboskî’de olduğu gibi Pakistan’da da bombalanan siviller ‘operasyon hatası’ kapsamına alınıp, sorumlular çoğunlukla yargılanmadı.

* * *
Bingöllü Bünyamin Erdoğan, 20 yıllık ömrünün hemen hemen tümünü Wuppertal’da geçirdi. Nisan 2010’da Pakistan’ın kuzeybatısına gitti. Federal Kriminal Dairesi’nin kayıtlarına göre Erdoğan, 7 Eylül’de buradan kardeşini aradı ve onlarca insanın ölümüyle sonuçlanacak bir eylem hazırlığında olduğunu söyledi. Özbekistan İslam Hareketi’ne katıldığı söylenen genç, 1 ay geçmeden, 4 Ekim 2010’da Pakistan’ın Mirali kentindeki bir camiye yönelik hava saldırısında öldürüldü. Onunla birlikte Hamburg’da yetişen bir İranlı ve üç Pakistanlı öldü.
Onlarca, hatta yüzlerce hava saldırısından sadece bir tane olan bu bombalama, bunca zaman sonra Almanya’da yeniden gündeme girdi. Çünkü ülkede savcılık ilk defa bir İHA saldırısı ile ilgili soruşturma başlattı. Federal Başsavcılık, Alman vatandaşı Bünyamin Erdoğan’ın öldürülmesinin savaş suçu kapsamına girip girmediğini araştıracak.
Normal koşullarda bir Alman vatandaşı yurtdışında öldürüldüğünde, konuyla ilgili soruşturmadan herhangi bir savcılık sorumlu olur. Ancak ölüm silahlı bir çatışma kapsamında gerçekleşmişse soruşturma yetkisi Federal Başsavcılığa geçer. Savcılık uzun bir süre „Mesele çok karışık’ deyip konuyla ilgili karar vermeyi erteledi. Şimdi ise, Kuzey Veziristan bölgesinde iki ayrı silahlı çatışmanın yaşandığını belirterek, soruşturma startını verdi. Alman yasalara göre silahlı İHA saldırılarında, az sayıda sivil kayıpla birlikte düşman güçlerinin öldürülmesi ‘yasal’. Ancak silahlı bir çatışmanın parçası olmayan bir ‘teröristin’ hedef gözetilerek katledilmesi „devlet cinayeti“ kapsamına girip suçtur.
İHA saldırıları ile ilgili Almanya’da ilk defa bir soruşturmanın başlatılmış olması ilk etapta olumlu bir gelişme gibi görünebilir. Ancak bu soruşturmanın ardından ABD ordusu yetkililerinin veya vur emrini verenlerin - ki emri veren bizzat ABD Devlet Başkanı Barack Obama’dır - yargılanmasını beklememek gerekir. Zira söz konusu formel soruşturmanın sırf olayla ilgili şahitlerin ifadelerini alabilmek için başlatıldığı yorumu yapılıyor. O tanıklardan biri olan, Bünyamin’in ağabeyi Emrah Erdoğan, ‘El Kaide üyeliği’ iddiasıyla Almanya’da tutuklu.
* * *
3 Eylül 2009’da saat 15:30’da benzin taşıyan iki tankere Afganistan’ın Kunduz vilayetinde Taliban güçlerince el konuldu. Kunduz nehrinden geçmeye çalışırken çamura batan tankerin çıkarılması için çevre köylerinden insanlar geldi. Konuyla ilgili istihbarat alan Alman ordusu, İHA’larla olay yerini havadan gözledikten sonra, 67 Taliban militanının tankerin etrafında bulunduğunu, aralarında aranan yöneticilerin olduğu bilgisini verdi. Sorumlu Alman albay, saat gece 01.51’de havadan saldırı talimatını verdi.
O gece düzenlenen hava saldırısında NATO’nun verdiği rakamlara göre 142 insan öldürüldü. Kaçının sivil olduğu kesin bilinmiyor; verilen rakam 50 ila 100 arasında değişiyor. Meclisteki Savunma Komisyonu, Ocak 2010’dan beri parlamenter soruşturma ile o gün yaşananların eksiksiz ortaya çıkarılması için çaba sarf etti. Ancak Federal Başsavcılık, Nisan 2010’da saldırı ile ilgili soruşturma hakkında takipsizlik kararı verdi.
Sonuç? Sorumluluğu yüklenip istifa ettirilen bir Federal Savunma Bakanıyla bir Genelkurmay Başkanı ve çamurda parçalanmış cesetler toplayan insanlar.


http://www.yeniozgurpolitika.com/index.php?rupel=nivis&id=2167

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder