Avukatlar Britta Eder ve Dr. Heinz-Jürgen Schneider, Federal Mahkeme’ye Alman Uluslararası Ceza Kanunu’nun soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçunu içeren maddelerinden Türk Başbakan, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Bir grup Alman hukukçu, Türk Başbakan Recep T. Erdoğan ve son 10 yılın Genelkurmay Başkanları hakkında kimyasal silah da kullanarak insanlık ve savaş suçu işlemekten suç duyurusunda bulundu.
Türk Başbakanı Recep T. Erdoğan’ın bugün başkent Berlin’e iniş yapacağı sıralarda, aynı şehirdeki Demokrasi Evi’nde toplanan basın kuruluşlarına, kendisinin neden savaş suçlusu olduğu anlatılacak. Almanya’nın Karslruhe kentinde bulunan Federal Mahkeme’deki başsavcıya, dün Türk Başbakanı’na karşı insanlık ve savaş suçu işlemekten suç duyurusunda bulunuldu. Konuyla ilgili bugün saat 11:00’de başlayacak basın toplantısında, suç duyurusunu hazırlayıp Federal Mahkeme’ye sunan avukatlar Britta Eder ve Dr. Heinz-Jürgen Schneider konuyla ilgili soruları yanıtlayacak. Ayrıca savaş suçu mağdurları adına suç duyurusunda bulunan isimlerin (MAF-DAD Demokrasi ve Uluslararası Hukuk Derneği, yazar Doris Gercke, uluslararası hukuk uzmanı Prof. Dr. Norman Paech, Milletvekili Harald Weinberg, IPPNW’den-Atom Savaşıın Önlenmesi İçin Uluslararası Doktorlar Birliği- Dr. Gisela Penteker, Nürnberg Belediye Meclis Üyesi Marion Padua ile Sosyolog Martin Dolzer) çoğu da basın toplantısında hazır bulunacak.
Erdoğan ile sınırlı değil
Bu suç duyurusu sadece Erdoğan ile sınırlı olmayıp, 2002’den itibaren görev yapmış olan Genelkurmay Başkanları ve Milli Savunma Bakanları’nı da kapsıyor. Dolayısıyla insanlık ve savaş suçu işlemekten haklarında Karlsruhe’de suç duyurusunda bulunulan isimlerin tam listesi şöyle: Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Milli Savunma Bakanları Sabahattin Çakmakoğlu ve Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Nejdet Özel ve eski Genelkurmay Başkanları Hüseyin Kıvrıkoğlu, Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ ve Işık Koşaner.
Somut 10 örnek
100’ü aşkın sayfadan oluşan suç duyurusu, 2003 yılından günümüze kadar işlenen somut 10 insanlık ve savaş suçu örneğinden oluşuyor. Bu 10 suç bir nevi, son 30 yıldaki savaşta devlet güçlerince Kürtlere karşı işlenen savaş ve insanlık suçlarının mikro özeti olup, suç çeşitlerini kısmen ortaya koyuyor: İşkenceden yargısız infazlara, sağ ele geçirilen savaşçıların infaz edilmesinden cesetlerle oynanması, cenazelerin tahrip edilmesinden yasaklı kimyasal silahların kullanımına kadar. Kapsamlı incelemelere dayanan suç duyurusunda deliller de yer alıyor.
Suç duyurusunun hukuki zeminini ise, 2002’de yürürlüğe giren Alman Uluslararası Ceza Kanunu’dur (VStGB). Uluslararası Hukuk’a göre düzenlenmiş Alman yasalarını oluşturan bu kanun, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçunu içeriyor.
VStGB, ‘olay yeri’ Almanya olmazsa da savaş suçlarının yargılanmasını mümkün kılıyor. Karlsruhe’de dün içeriye verilen suç duyurusu da VStGB’nin 8. (savaş suçu), 7. (insanlığa karşı suçlar) ve 12. (yasaklı silahların kullanılması) maddelerine dayanıyor.
Somut olaylar
Suç duyurusunun hukuki zeminini oluşturan yasalar 2002 yılında yürürlüğe girdiğinden, o tarihten önce yaşanmış savaş ve insanlık suçları kapsam dışı kalıyor. Karlsruhe’de duyurulan ve son 30 yılda devlet güçlerinde işlenen ağır suçları örnekler nitelikteki 10 somut olay da 2002’den sonra yaşandı. Delil ve resmi belge durumu da göz önünde bulundurulup belirlenen 10 somut olaya bakıldığında, aslında Kürdistan’da işlenen savaş ve insanlık suçlarının devasa boyutu ortaya çıkıyor. Sistematik vahşetin son örneği de şu an Malatya morgunda...
Savaş suçları
- Mayınlar: 17 Kasım 2003’te Başkale’de hayvanlarını otlatırken Türkiye-İran sınırında anti-personal mayına basarak hayatını kaybeden çoban İzzet Özdemir
- Esirlerin infazı: 26 Ağustos 2005’te Batman’a bağlı Kozluk kırsalında Türk ordu güçlerine esir düştükten sonra, silahsız ve savunmasız olduğu halde katledilen HPG gerillası Abbas Amani.
- Nekrofili: Hayatını kaybettikten sonra 25 Temmuz 2008’de Ağrı Tendürek’te bir grup askerinin bulduktan sonra, elbiselerini çıkararak, yanında poz verip fotoğraf çektirdiği HPG gerillası Leyla Hannan.
- Cesetlerin tahrip edilmesi: 21 Haziran 2010’da Gümüşhane’de yaşamını yitirdikten sonra cesedi ağır tahrip edilen HPG gerillası Özgür Dağhan.
- Sivillerin vurulması: 28 Eylül 2009’da Lice’ye bağlı Şenlik Köyü kırsalında hayvan otlatırken vurulan 14 yaşındaki Ceylan Önkol. 21 Ağustos 2011’de Kandil’de, sivilleri taşıyan araça yönelik F-16 saldırısında hayatlarını kaybeden Hasan Mustafa Hassan, Mer Hacî Man, Rêzan Huseyin Mustafa, Solin Şemal Hassan, Sonya Şemal Hasan, Oskar Hassan ve Zana Huseyin Mustafa.
İnsanlığa karşı suçlar
- Sivillerin katledilmesi: 21 Kasım 2004’te Mardin-Kızıltepe’ye bağlı köylerinde evlerinin önünde onlarca kurşunla katledilen Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur.
- Sivillere işkence ve infaz: 7 Ekim 2009’da Van-Çaldıran’a bağlı Buğulukaynak köyünde Türk askerlerce önce işkence edilen, sonra katledilen İbrahim Atabay. Aynı olayda 2 silahsız ve sivil giyimli HPG gerillasının öldürülmesi de savaş suçu olarak duyuruda kayda geçirildi.
- Sivillere dönük bombalı saldırılar: 12 Haziran 2001’de Şırnak’ta seçim kutlamasındaki bombalı saldırı.
Kimyasal silahlar
Eylül 2009’da Hakkari’nin Çukurca İlçesi’ne bağlı bir mağarada kimyasal silahlarla öldürülen HPG gerillaları Aliye Timur, Rızgar Askan, Aziz Özer, Ramazan Yıldız, Kahraman Şex Ali, Yahya Musazade, Salih Güleç ve Hanife Ali.
MERAL ÇİÇEK - HABER MERKEZİ
http://yeniozgurpolitika.com/index.php?rupel=nuce&id=3319
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder